Op de Tata vestiging Zwijndrecht (Tata-tubes) zijn op 7 juli de 28 lengtes van 'mijn' buis geproduceerd. Een speciale productie omdat deze extra zware dikte van 10 mm zelden wordt gebruikt. Ik mocht erbij zijn. Het is een fabelachtig procedé. In een lange straat van indrukwekkende machines wordt het staal gesneden en gekruld. Hoogtepunt is de plek waar de buis wordt dichtgelast, of eigenlijk dichtgesmolten.
Op de foto: bij de oranje wikkels worden de nog open buisranden met elektriciteit tot smeltens toe verhit. Door aan te drukken smelt de buis dicht. De straat spuugt vrij letterlijk in hoog tempo buis uit, die met een zaag op lengtes wordt afgekort.
Mijn portie gaat kort daarna in vier bundels van 7 naar Purmerend waar de boel wordt geassembleerd.
Als 'opdrachtgever/afnemer' ontvang ik het certificaat, met daarin de samenstelling van de 28 'weathering steel tubes' en de testresultaten. Voorgelegd aan beter ingevoerden dan ik zelf, krijg ik als antwoord: 'Piet, dit zijn mooie waardes. Superstaal.'
Het ontwerp wordt in professionele kringen enthousiast ontvangen.
Sympathie voor het project leidt tot het ‘dreamteam’ van sponsors en uitvoerders die om-niet of voor zeer geschikte prijs bereid zijn het werk ter hand te nemen. In de eerste plaats is dat
- TATA-steel (foto) dat de 28 stalen buizen (378 m strekkende meter) schenkt. Hulde!
Verder:
- Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw en Schokindustrie voeren om niet het funderingwerk uit;
- Van ’t Hek Groep doet met LindenStaalbouw al het las-, assemblage- en installatiewerk;
- Dura Vermeer, verricht als aannemer ter plaatse het grondwerk en de coördinatie op locatie.
“Wat een voorrecht en genot om met zulke enthousiaste en deskundige vakmensen te kunnen werken. Dank, dank ! ”
Rekenwerk en tekenwerk als start voor een traject van vergunningen, calculaties, offertes en andere afwegingen.
De bouw van een stalen huis op palen tot een hoogte van 20 meter, dat rechtop moet blijven staan bij windkracht 12, is de uitdaging.
Adri Verhoef en de andere mensen van NAP-Ingenieurs maken de sommen en zeggen dat het kan.
En zo gaat het naar de gemeente die 8 maart 2021 de omgevingsvergunning verleend.
In de open prijsvraag voor een kunstwerk dat de nieuw te ontwikkelen Sluisbuurt moet markeren wordt het Palenhuis, een ‘Ode aan de heipaal’ onder het motto ‘Wie de lucht in wil moet eerst de grond in’ door de Amsterdammers gekozen als het beste ontwerp.
Daaruit zal de opdracht vloeien om voor de gemeente Amsterdam dit ontwerp daadwerkelijk te realiseren. In de Sluisbuurt zal serieuze hoogbouw verrijzen (>100 m); aandacht voor het essentiële funderingswerk in dit drassige terrein aan het IJ is niet overbodig.
Het plan is opgesteld en ingediend door
- Piet van Wijk, ontwerper/uitvoerder, www.pietvanwijk.com
- Daniel Peters, www.damastarchitects.nl
- Adri Verhoef, www.NAPingenieurs.nl
Met de Gemeente Amsterdam wordt overeengekomen dat ten behoeve van het project Placemaking Sluisbuurt het Palenhuis binnen één jaar wordt gerealiseerd, dus ijs en weder dienende in september 2021 wordt opgeleverd.
Meer variaties op het thema. Huis op Palen, als getoond op de expositie in het Maagdenhuis, Amsterdam 2015.