10 augustus 2022

327 - uit het radionieuws van 10-8-1962: KLM dik in het rood

Om 13.00 uur nieuws onder het kopje De Arbeidsmarkt: “Het vorig jaar zijn er in ons land minder werklozen geweest dan ooit sinds de tweede wereldoorlog. Verdere daling is nauwelijks mogelijk.” We kunnen concluderen dat de Nederlandse economie op volle toeren draait. Alhoewel: “De KLM leidde vorig jaar een verlies van 77 miljoen gulden. Het vervoer op de Noord Atlantische route is achtergebleven. Daarbij komt nog dat de verschuiving van het vervoer naar de laagste tariefklasse steeds verder toeneemt.” Hier staat met nette woorden dat de horden oprukken. De meute vliegt alleen economy. Bah.

En dan is er breaking news in een al dagen lopende thriller. Eind juli is in Aerdenhout bij jonkheer Loudon ingebroken en zijn kostebare schilderijen gestolen waaronder een zelfportret van Rembrandt dat Loudon voor 470 duizend had verzekerd terwijl dit doek zeker het dubbele waard is. Tsjonge, jonge. Dagelijks hield het ANP de luisteraars op de hoogte van de vorderingen. Over sporenonderzoek, over verdachten eerst in Vaals, toen in Aken en later in Zwitserland. Afijn, vandaag eind goed al goed, luister maar: “De Nederlandse speurhond Cas is gisteravond met zijn baas op Schiphol aangekomen. Het dier heeft in Bern de Duitser aangewezen, die in de villa van jonkheer Loudon in Aerdenhout, 2 stenen door de ruit heeft gegooid. Twee van de drie verdachten hebben nu bekend dat ze betrokken zijn geweest bij de schilderijendiefstal.”   Komen die Loudon en zijn verzekering goed weg, dankzij Cas.

Foto: KLM in de gouden jaren  (Anefo) 

9 augustus 2022

326 - uit het radionieuws van 9-8-1962: feest met karnemelk

Om 8 uur s-morgens heeft de nieuwslezer een leuke verrassing in petto. “De lonen in de Duitse Bondsrepubliek zijn de laatste twee jaar met 25% gestegen. Dat is vijf maal zoveel als in Amerika.” Zij wel, denkt hardwerkend Nederland, oftewel iedereen, bij het ontbijt.
“De Duits-Zwitserse schrijven Herman Hesse is vandaag in Zwitserland overleden. Hesse kreeg in 1946 de Nobelprijs voor literatuur.” Hij schilderde en componeerde ook, meldt het ANP. Een getalenteerde man, kennelijk. Ere wie ere toekomt: toen ik op mijn 18e Narziss en Goldmund las, maakte dat grote indruk op me. En nog steeds.
“Verder binnenlands nieuws: In Bolsward wordt in de komende vier dagen een internationaal folkloristisch festival gehouden. Uit binnen- en buitenland zijn veel deelnemers en bezoekers naar de oude Friese Hanzestad gekomen. De ‘hooikoningin’ verwelkomde de bezoekers in het Frans, Duits en Engels. Als heildonk fungeerde een glas karnemelk. Daarna werd het hooimaal gebruikt dat bestaat uit soep, rijst met rozijnen en koffie met een oliebol. Het hooifeest is bedoeld om de banden te verstevigen tussen stad en platteland.” Tsjonge-jonge. Het is hartje zomer. Oliebollen.
Tijdens de 8 jaar dat ik op het Openluchtmuseum in Arnhem werkte, kwam daar regelmatig ‘hoog bezoek’ uit het buitenland, meestal gasten van de koninklijke familie. Dan werd steevast een groot plankier uitgelegd van houten vlonders. De dansgroep Aald Hielpen uit Hindeloopen werd binnengereden en dan verschenen op afroep acht mannen en acht vrouwen in volledig verantwoorde klederdracht om gedurende 30 minuten een klompendans ten uitvoer te brengen waarbij horen en zien verging. En dan zag je Beatrix en Claus of Margriet en Pieter voor de tigste keer enthousiast applaudisseren, en bemoedigend knikken naar hun gasten uit Zweden of Zimbabwe of waar ze ook vandaan kwamen. Fantastic, isn’t it. This is very old. From Friesland, you know.

Foto:  Hindeloopers in klederdracht, 1924  (public domain) 

8 augustus 2022

325 - uit het radionieuws van 8-8-1962: Mandela gearresteerd

8 aug De dag opent met de schade die de zware storm van gisteren heeft aangericht. “Uit Zeeland is naar schatting de helft van de kampeerders vertrokken. Daarbij is een flink aantal Duitse nozems die de laatste tijd erg lastig begonnen te worden.” Was de storm toch nog ergens goed voor.
Om 13.00 uur worden we door het ANP bijgepraat over ons drankgebruik dat in de laatste zeven jaar is verdubbeld. Van bier dronken we gemiddeld 26 ½ liter per jaar, dus een half litertje per week (dat blijkt nu circa 80 liter pp/jaar). Wijn dronken we 2,3 liter per jaar. Dat zal nu wel veel meer zijn, schat ik. Gedestilleerd ook 2,3 liter per jaar.
Later in het bulletin horen we dat: “De Zuid Afrikaanse politie Nelson Mandela, een van de negerleiders van het verboden Afrikaans Nationaal Congres, heeft gearresteerd.”
En dan om 18.00 uur nieuws dat mij een bel doet rinkelen. De bouw van de staatsmijn Beatrix wordt gestaakt. De aardgasvondsten maken de aanleg van een nieuwe kolenmijn onrendabel. Toeval wil dat ik in 1970/71 in Herkenbosch (L) op een steenworp afstand woonde van de Beatrix. De 400 meter diepe schacht was klaar, toen de zaak werd stilgelegd. Wat restte was een omheind terrein (50 x 50m) met wat bettonnen randen en grote luiken. Mij is verteld dat de schacht vol water staat en wordt benut voor experimenten en oefening in diepzee duiken. Goed bedacht. Maar zij liever dan ik.

Foto: Nelson Mandela en zijn eerste vrouw Evelyn 1944  (public domain)

7 augustus 2022

324 - uit het radionieuws van 7-8-1962: ergernis

Deze dinsdag begint om 8.00 uur vrolijk: Gisteren is in Jamaica uitbundig de onafhankelijkheid gevierd. “In alle steden en dorpen waren feesten georganiseerd en danste de bevolking onder het zingen van calypso’s door de straten.” Zo’n fijn detail, dat van die calypso’s. Ik was vast niet de enige die niet wist wat dat was.
De rest van de dag is er veel ergernis. Het leuke van de radionieuwsdienst is dat de ontwikkeling van nieuws, dus ook van ergernis van uur tot uur kan worden bijgepraat. Wat al sinds gistermiddag loopt is de geldingsdrang van mevrouw Sonja Gaskell, de leider van ons Nationale Ballet. Onder het kopje ‘balletmoeilijkheden’ gaat het vandaag om 8.00 uur verder met het nieuws dat tegenstellingen tussen haar en zakelijk leider meester Waage onoverbrugbaar zijn gebleken. Mevrouw Gaskell is nu belast met zowel de zakelijke als artistieke leiding. Voor mr Waage zoekt het bestuur andere taken. Is de rust nu weergekeerd, nee zeker niet. Om 20.00 uur: “Balletdanseres Marianne Hilarides zal haar contract niet verlengen. Zij kan zich niet verenigen met de machtspositie die mevrouw Sonja Gaskell heeft ingenomen.” En hup, nog een: Peter Appel, een van de solisten stapt ook op. Een eendags-soap op het ANP-nieuws.
Het zal aan de lage barometerstand hebben gelegen. West Europa is vandaag geteisterd door zeer zware storm van 8 tot 10 bft, met doden, omgewaaide bomen, treinverkeer in de war, schepen in moeilijkheden en vooral veel afgewaaide TV-antennes.
Ook veel ergernis aan de Oostenrijkse grens met Italië waar douaniers een stiptheidsactie hielden. De eerste meldingen komen binnen om 13.00 uur. “Kilometers lange rijen wachtende auto’s. De toeristen gaven blijk van hun stijgende geprikkeldheid door een claxonconcert. De hitte ter plaatse maakte de stemming er niet beter op. Er ontstonden scheldpartijen en hier en daar het begin van een handgemeen.”
Om 18.00 uur horen we dat de rij auto’s is gegroeid tot 10 km. “De politie deelt bekeuringen uit voor langdurig getoeter en geprikkelde toeristen zijn met elkaar slaags geraakt.” Om 22.30 de apotheose: “Bij de Brennerpas hebben honderden woedende toeristen de douanepost bestormd. De stagnatie werd vergroot door lege accu’s en verhitte radiatoren.”
Kortom, de thuisblijvers hebben weer eens gelijk gekregen.

Foto:  mw Sonja Gaskell  (Jack de Nijs Anefo) 

6 augustus 2022

323 - uit het radionieuws van 6-8-1962: aardrijkskunde

Je weet nooit of het klopt, maar in sommige berichten hoor je hoe het wantrouwen ten opzichte van de communisten wordt levend gehouden of aangewakkerd. Zoals om 22.30 uur: “In Oost-Duitsland zal het vlees worden gerantsoeneerd. Het is nog niet bekend hoe groot de rantsoenen zullen worden. Waarschijnlijk zullen ze variëren van 200 tot 500 gram per week.” Boter is al op rantsoen en aardappelen en kolen zijn binnenkort aan de beurt.
Nee, dan onze welvaart, rechtvaardig en tot in detail georganiseerd door onze regering. Het ANP om 13.00 uur: “De minister van Economische Zaken geeft toestemming om de prijs van het brood met 1 cent per 800 gram te verhogen.” De schuldige wordt er gelijk bij genoemd. Een en ander staat “in verband met het in werking treden van de EEG-maatregelen.”

Om 18.00 uur een bericht dat mij als geograaf de oren doet spitsen. “In Bonn is een conferentie begonnen van deskundigen uit 40 landen die een nieuwe wereldkaart zullen ontwerpen. De kaart zal 2 duizend vellen beslaan met een oppervlakte van 510 vierkante meter. De kaart wordt gemaakt met een schaal van 1 op 1 miljoen. De communistische landen werken niet mee." Dat worden dus witte vlekken met daarin Terra Incognita. 
1:1 miljoen, dan is 1 cm op de kaart gelijk aan 10 km. Nederland zal op die kaart dus een rechthoekje zijn van 15 cm breed en 30 cm hoog, een A4-tje. Daar kun je aardig wat informatie in kwijt, zoals aardappelmeelindustrie in Oost Groningen, leerlooierijen in de Langstraat, textiel in Twente, mijnbouw in Zuid Limburg, gloeilampen in Eindhoven, scheepsbouw in Amsterdam en Rotterdam, tabaksindustrie in de Baronie van Breda en op de Veluwe veel woeste grond. Ja, ik heb dat jaar goed opgelet bij aardrijkskunde, maar ondertussen is al deze bedrijvigheid wel verdwenen.

Wereld Kaart van Isaak Tirion, 1754

5 augustus 2022

322 - uit het radionieuws van 5-8-1962: Marilyn Monroe

Schokkend nieuws, deze zondag 5 om 18.00 uur: “In haar woning in Brentwood bij Los Angeles is vanochtend vroeg overleden de Amerikaanse filmster Marilyn Monroe. Een onderzoek heeft uitgewezen dat ze een te grote dosis slaapmiddelen heeft ingenomen. De 36-jarige actrice werd onlangs door een filmmaatschappij in Hollywood ontslagen op beschuldiging van contractbreuk bij de opnamen van de film ‘Something’s got to give’. Zij zei toen dat ze niet op haar werk was verschenen omdat ze zich ziek voelde. De productie van de film werd gestaakt.” Ik vraag me af hoe de gemiddelde nieuwsluisteraar, net terug van het lof of de bijbellezing, dit nieuws tot zich nam. Met afschuw, met compassie, met ergernis. Hoe je het ook wendt of keert, mevrouw Monroe liet de gemoederen niet ongemoeid.

Heel ander, maar even onbegrijpelijk nieuws om 20.00 uur: “In het afgelopen jaar zijn 150-duizend schilderijen en tekeningen van Nederlandse kunstenaars naar het buitenland verkocht. De totale waarde van deze uitvoer was bijna 13 en een ½ miljoen gulden.” (Mijn rekensom leert me dat ze dus gemiddeld 90 gulden opleverden)
"Dat zegt de heer Sandfort, directeur van de Vereniging Nederlands Fabrikaat. Hij bestreed de mening dat een kunstenaar in ons land niet aan de kost kan komen. Volgens de heer Sandfort kregen maar 190 van de 1500 kunstenaars in 1961 bijstand van sociale zaken.”
Dat zijn overzichtelijke getallen. Korte google-search leert dat in 2020 in Nederland 21.847 studenten, verdeeld over 15 academies, kunstonderwijs volgden, waarvan 45% beeldende kunst en vormgeving, dus een kleine 10.000. Dat leidt tot een uitstroom van tussen de 2000 en 2500 gediplomeerde beeldend kunstenaars, let wel: ieder jaar.

foto: Marilyn Monroe in 1955  (Ed Feingersh, public domain) 

4 augustus 2022

321 - uit het radionieuws van 4-8-1962: doorlichten

Een paar thema’s domineren het nieuws, zoals de toetreding van Engeland tot de EEG, Algerije en natuurlijk de toekomst van Papoea Nieuw Guinea, onder Indonesisch bestuur. Over dit soort onderwerpen schuwde men niet om in teksten van 2 a 3 pagina’s uit te weiden. Het ANP fungeerde daarin niet alleen als brenger van nieuws maar ook als leverancier van context.
Aandoenlijk vind ik het bericht om 13.00 uur dat in Hollandia, bij een demonstratie tegen de overdracht van westelijk Nieuw Guinea aan Indonesie, het orkest “het papoea volkslied, het Wilhelmus en het Lang zullen ze leven” speelde.
En na een reis van 4 dagen met oneindig veel tegenslag en oponthoud is vannacht de charter van de KLM met 32 vouwen en 64 kinderen aan boord geland op Schiphol. “De repatrianten uit Nieuw Guinea stonden eerst de pers te woord. Daarna werden ze opgenomen in een speciale administratie en werden ze doorgelicht. Om drie uur was Schiphol weer gehuld in de normale nachtelijke stilte.”  Dat waren tijden. Nu vormen vanaf twee uur de rijen voor de vluchten van 6 of 7 uur in de normale nachtelijke drukte.
Om 18.00 uur trekt dit bericht mijn aandacht: “De gemeente Rotterdam zal nog 150 Spaanse arbeiders aanwerven. Zij zullen te werk worden gesteld bij het gemeente-energiebedrijf. De nieuwe groep zal worden ondergebracht in het verzorgingscentrum Waalhaven, de vroegere kazerne van de onderzeebootdienst. Op het ogenblik werken al 4-honderd Spanjaarden in Rotterdam.” Ik herinner me uit het filmarchief beelden van de werving van gastarbeiders in een ver land. Daar werd ik niet vrolijk van, maar ik zou niet snel weten hoe het anders moest. Die mannen zullen na aankomst hier ook wel zijn 'doorgelicht'. 

Foto:  doorlichten in 1950  (Winterbergen, Anefo, coll NA) 

3 augustus 2022

320 - uit het radionieuws van 3-8-1962: onrust op Tessel

Het ANP: “Een bende van 300 jeugdige badgasten heeft in het plaatsje De Koog op Tessel de afgelopen nacht twee politiemannen met stenen en stokken aangevallen.”   Er zijn waarschuwingsschoten gelost en later hebben politie-agenten uit Den Burg de jongelui, waaronder Duitsers, verspreid. “Er was volgens de politie geen aanleiding voor het optreden van de jongens.”
Tot zover het uitgetypte bulletin. Dan handgeschreven de toevoeging: “Het enige is dat de jongens zich gaan vervelen als ze te lang blijven.” Of de ANP-hoofdredactie deze persoonlijke noot van de nieuwslezer heeft gewaardeerd blijft voor eeuwig een open vraag.

Verder was het nieuws behoorlijk feitelijk. Ada Kok wint de 100 meter vlinderslag in 1.10.7.
Om 20.00 uur horen we dat een onderzoeker in een Brits laboratorium voor chemische oorlogsvoering is overleden aan long-pest.
En Amerika heeft de regering van Communistisch China de verzekering gegeven dat het een invasie van nationalistisch Chinese troepen vanaf Formosa op het vasteland zou afkeuren.
Er is toch wel een en ander veranderd in 60 jaar.

 

 

 

 

 

Topografische Kaart van Texel  (creative commons) 

2 augustus 2022

319 - uit het radionieuws van 2-8-1962: roken in de klas

Vandaag nieuws dat de tijd tekent. De koude oorlog zit op een hoogtepunt. De Senaat van de VS heeft de defensiebegroting van 48 miljard dollar goedgekeurd, “het hoogste bedrag ooit in vredestijd aan landsverdediging uitgegeven.” Het wordt ook erg zichtbaar besteed.  Zo horen we dat de US-luchtmacht met succes een raket van het type Atlas heeft gelanceerd. Het ANP: “De hele operatie van het openen van de luiken in de ondergrondse koker tot de start van de raket duurde maar 90 seconden. Het projectiel heeft een afstand van achtduizend kilometer afgelegd.” Een veilig idee, zullen we maar zeggen.
Dichterbij huis rommelt het in Schoonhoven waar iemand vannacht de deur van de Rooms-Katholieke kerk in de brand heeft gezet. Later werd een 24 jarige man aangehouden die heeft bekend. Ik ben natuurlijk enorm benieuwd naar zijn motief, maar daarover zwijgt het ANP.

Om 22.30 uur meldt de nieuwslezer dat de Kankerbestrijding maatregelen wil tegen het overmatig roken. “Onderwijzers en leraren moeten de jeugd voorlichten over de nadelen en de gevaren van het roken. Bij de bestrijding ervan kan het voorbeeld van de ouderen niet worden gemist.”  Uit eigen waarneming weet ik dat deze wijze aanbeveling volkomen voorbij is gegaan aan het lerarencorps van het Bisschoppelijk College te Roermond, waar tot zeker in 1971 door de docenten (allen van het mannelijk geslacht) volop werd gepaft. De lekenleraren bij voorkeur Cabellero’s, zonder filter, de priesters sigaren. De leerlingen rookten niet, althans niet in de klas. Maar in de pauzes, buiten op het voorterrein, des te meer. Inderdaad, de docent als rolmodel.

foto   Rob Bogaerts Anefo coll NA

1 augustus 2022

318 - uit het radionieuws van 1-8-1962: hamsters

Het ANP om 8.00 uur: “Secretaris-Generaal van de VN, de heer Oe Thant, heeft er zijn voldoening over uitgesproken dat tussen Nederland en Indonesië een voorlopige overeenkomst is bereikt over de wijze waarop het bestuur over westelijk Nieuw Guinea zal worden overgedragen.” Onderwijl loopt de spanning ter plaatse nogal op en worden vrouwen en kinderen van Nederlandse ambtenaren aangemoedigd Nieuw Guinea te verlaten. Echter, omdat dit zogenaamd ‘vrijwillig’ gebeurt wordt in Nederland geen opvang geregeld, tot teleurstelling en verontwaardiging van velen. Dit krijgt nog een pijnlijk trekje om 13.00 uur als de Dierenbescherming oproept om maatregelen te nemen voor de achtergebleven huisdieren van repatriërende Nederlanders. “Het bestuur is zo nodig bereid bij te dragen in de kosten bijvoorbeeld door het onderbrengen van dieren in ons land.”   De beestjes wel. 

Dierenleed van een andere orde om 20.00 uur. In de VS is een ballon opgelaten die moet opstijgen tot een hoogte van 40 km. “Het gevaarte draagt drie gesloten schuitjes waarin twee apen en twee hamsters zitten. Bij een vorige proef waren de dieren dood toen de capsules werden opengemaakt.” Ik herinner me dat, en berichtte daar over op 16 juli omdat ik zo schrijnend vond. De kevers, die toen ook aan de fatale reis deelnamen, hebben dit keer kennelijk ontheffing gekregen.

Foto: hamster  (door Adamjennison creativee commons) 

31 juli 2022

317 - uit het radionieuws van 31-7-1962: 'oude dametjes'

Opmerkelijk, de ANP-nieuwsbulletins van 30 juli 1962 ontbreken. Die dag slaan we over.
Dan dinsdag 31 juli. Gevarieerd nieuws waarin de ANP-redactie zich van uiteenlopende kanten laat kennen. Eerst om 18.00 uur:
“Bij Helvoirt in Noord Brabant is een achtjarig jongetje door een trein gegrepen en gedood. Het kind was met vriendjes bij de spoorbaan aan het visjes vangen en is toen tussen de rails gekomen.”   De laatste zin (de trein had ongeveer een half uur vertraging) heeft de nieuwslezer doorgestreept. Terecht lijkt me, te banaal na zo’n droef bericht.

En dan om 22.30 uur enige (voor het ANP zeer uitzonderlijke) frivoliteit ter afsluiting van een al langer lopend verhaal. Ik tik daarom het hele item over:   “De twee dames, die in een apothekerswinkel per vergissing giftig zinksulfaat hadden meegekregen in plaats van een laxeermiddel, zijn terecht. Eén van de dames die in Amsterdam woont liet vanmiddag de huisdokter komen omdat ze zich niet goed voelde. Zij had toen juist een lepeltje zinksulfaat ingenomen. De dokter, die pas terug was van vakantie en nog niets van het geval wist, ging naar de apotheek die op het etiket van het doosje stond vermeld. De vrouw is toen direct opgenomen in het Binnengasthuis. Zij maakt het goed. De andere dame (haar zuster) zit gezond en wel in haar woning in Oude Pekala. Ook zij heeft, toen ze in Amsterdam logeerde, zinksulfaat ingenomen. Ze voelde zich erg naar, maar was de volgende dag weer beter. Sinds vorige week maandag zijn voortdurend waarschuwingsberichten verspreid, via radio, televisie, kranten en luidsprekerwagens van de politie. Het staat vast dat de dames het politiebericht via de radio hebben gehoord. Maar zij kwamen tot de conclusie dat het bericht niet voor hen was bestemd, waarschijnlijk omdat daarin werd gesproken over ‘oude dametjes’. De zusters zijn 59 en 62 jaar.”
Dit bericht staat bol van aanknopingspunten om eens lekker over te gaan bomen. Doen we niet. Is goed zo. 

29 juli 2022

316 - uit het radionieuws van 29-7-1962: kampioen bezemwerpen

Zondag is sportuitslagen dag. Opvallend hoe veel en hoe gedetailleerd over nationale en internationale wedstrijden wordt gerapporteerd. Een greep uit de bulletins van vandaag: cricket, waterskiën, zwemmen, atletiek, wielrennen, kanovaren, roeien, voetbal, waterpolo, motorsport, tennis, honkbal, schermen en -nieuw voor mij- sportvliegen. Het ANP: “De wedstrijd om de Joop van der Mast Memorial Cup is gewonnen door Slager met 295 punten. Bij de zgn Heksenwaagvlucht, waarbij boven het plaatsje Schoonhoven een bezem moest worden uitgegooid, ging de overwinning naar Menten.” Dat u het maar weet.

In het andere nieuws zitten items die uitnodigen over de oost-west verhoudingen na te denken. Om 13.00 uur horen we dat de Oostduitse volkspolitie een jongeman heeft doodgeschoten bij de prikkeldraadversperring aan de grens met de Britse sector van Berlijn. “Dit is de 47ste vluchteling die bij een poging het westen te bereiken het leven heeft verloren.” Mind you, die muur (augustus 1961) staat er nog geen jaar. 
Hoopvoller maakte mij het bericht dat vandaag in Moskou het internationale congres over kankerbestrijding is beëindigd, waar 5.000 specialisten uit 70 landen een week lang aan hebben deelgenomen. Dat is niet niks, midden in de Koude Oorlog. Zoiets moet wel bijdragen aan begrip en toenadering. Effectiever lijkt me dan de totale cultuur- en sportboycot die nu is uitgeroepen.
Dompertje was het bericht om 22.30 uur dat één van de deelnemers aan het congres, een Italiaanse professor, tijdens zijn thuisvlucht in een Russisch toestel, foto’s van het interieur had genomen. “Toen hij weigerde de foto’s aan de bemanning af te staan, keerde het vliegtuig naar Moskou terug, waar hij uit het toestel werd gezet.”   Zo zijn ze dan ook weer, die commies.

Foto:  Schoonhoven van boven (Dicklyon, Creative Commons) 

28 juli 2022

315 - uit het radionieuws van 28-7-1962: de stroomvoorziening op Aruba

Al weken lang worden in New York besprekingen gevoerd over de toekomst van ‘ons’ Nieuw Guinea. Hoofdrolspelers hierbij zijn de VS-diplomaat Bunker, onze ambassadeur Van Rooijen en sinds enige dagen de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Soebandrio. Vandaag is er drie kwartier overlegd, waarna ieders zijns weegs ging. Het ANP wil graag wat berichten, maar wat ?
“Op een vraag of het slecht ging met de onderhandelingen antwoordde de heer Soebandrio: Dat is moeilijk te zeggen, we zoeken nog altijd naar een oplossing. Ook de heer Bunker toonde zich zwijgzaam. Het enige dat hij de wachtende journalisten wilde toevertrouwen was dat hij altijd optimistisch is.”

Er is ook wat concreter nieuws vandaag. Het ANP: “De prinsessen Irene en Margriet hebben op Aruba de eerste steen gelegd voor een electrische centrale in Balashi. Eerder hadden zij gezwommen. De avond daarvoor viel tijdens een welkomstfeest in een hotel de elektriciteit uit. Honderden gasten hebben in het donker gewacht op het herstel van de stroomvoorziening. De prinsessen maakten van de pauze gebruik om zich te laten rondrijden.”  Zo zijn onze manieren, denk ik dan.

Ik stel me voor dat tijdens een kort woordje van een van de prinsessen bij die eerste steen in Balashi, zij met een kleine kwinkslag de stroomuitval van gisteravond heeft 'gememoreerd', zoals dat heet. De aanwezige RVD ambtenaar trok een wenkbrauw op, maar beschouwde dit eigen initiatief van HKH als niet politiek-gevoelig en besloot, behalve een melding  in zijn persoonlijk verslag, er verder geen aandacht aan te besteden.

Foto:  HKH's Irene en Margriet vertrekken naar de West, 2 juli 1962  (Harry Pot, Anefo, coll NA) 

27 juli 2022

314 - uit het radionieuws van 27-7-1962: regentesk

Om 8 uur ‘s-ochtends over de strijd in ZO-Azie: Prins Soevannah Poema van Laos bezoekt president Kennedy en meldt: “..dat Laos met de steun van bevriende landen in staat moet zijn een neutraal land te blijven.” Ja, zo lust ik er ook wel een.
Later twee berichten waaruit een wat regenteske toon spreekt, een toon die vandaag de dag er niet meer in zou gaan. In Noord Brabant is een ontwerp streekplan opgesteld waarin 64.000 hectare bos en woeste grond en 100.000 hectare landschappelijk schoon als te beschermen wordt aangewezen. Het plan ligt op alle gemeentehuizen en “de Commissaris van de Koningin, mr. Kortmann, noemde het plan gisteren een dwingend richtingbord voor de gemeentebesturen.” Mooie term. Wellicht nuttig in de huidige stikstofdiscussie. Dames, heren agrariërs, voor u ligt een dwingend richtingbord, bent u zich daarvan aub goed bewust.
En dan om 18.00 uur horen we dat de Federatie van Omroepverenigingen heeft gerapporteerd, onder meer over de introductie van commerciële televisie. Onderzoek zou moeten uitwijzen of er inderdaad verschil van inzicht is tussen het volk en het parlement. Het ANP vervolgt: “In dit verband betoogt de Federatie van Omroepverenigingen dat het individuele lid van de maatschappij veelal geneigd is het algemeen belang uit het oog te verliezen.”  Die hangt bij Federatie aan de muur, op een tegeltje.

Foto:   1965, vlnr  de CvK  mr dr CNM Kortmann, JA Odekerk, burgemeester van Etten-Leur,en de NS-Districtschef mr JPA van Ballegoyen de Jong bij de opening van station Etten-Leur   (wikimediacommons) 

26 juli 2022

313 - uit het radionieuws van 26-7-1962: papen op de vuist

Noodweer trekt over Nederland, deze donderdag in juli 62. Man uit Katwijk gedood door bliksem, net als 4 paarden. Boerderijen in de brand en veel wateroverlast. Maar dit staat een adequate nieuwsvoorziening van het ANP niet in de weg.
Zoals om 13.00 uur over een mislukte vliegtuigkaping. Kapingen waren nog zeldzaam in die dagen, in de jaren 70 kwamen ze pas in de mode. Dat merk je, de rechtbank moet nog wennen aan dit fenomeen. “De rechtbank in Haarlem heeft een 32-jarige Portugees die vroeger bij de KLM werkte veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden gevangenisstraf. De man had op 16 april de bemanning van een KLM-toestel met bestemming Lissabon willen dwingen naar oost Berlijn te vliegen. Hij dreigde daarbij met een alarmpistool, dat precies een echt pistool leek. De maximum-straf wegens bedreiging tegen het leven is twee jaar. De straf is met 8 maanden verhoogd, omdat de Portugees volgens de rechtbank zijn daad twee keer heeft gepleegd.” Daar heb ik niet direct beeld bij. Heeft hij twee maal geroepen, en nu naar Oost Berlijn of ik schiet ? Zoiets.
Minister Cals is naar Paramaribo vertrokken, met de boot. Opvallend, ik schat dat je toch een week of twee, drie onderweg bent. Heeft vast wat goede boeken meegenomen, of zijn vrouw.
Om 18.00 uur nieuws uit Antwerpen, alwaar “de bisschop, monseigneur Daems, heeft besloten dat in de Heilige Geestkerk aldaar niet meer in het Frans zal worden gepreekt.” Dat werd hoog tijd. Het ANP: “Kerkbezoekers probeerden de diensten te verstoren door hoesten en kuchen. Vóór de Heilige Geestkerk is het herhaaldelijk tot vechtpartijen gekomen.”
Soyez le bienvenue, mes chers frères, mes chers combattants

foto  H. Geestkerk Antwerpen (collectie Parochie H. Geest) 

25 juli 2022

312 - uit het radionieuws van 25-7-1962: royalty

Zeer uiteenlopend nieuws vandaag. De Duitse economie is tussen 1950 en 1960 harder gegroeid dan van welk ander land ook. De lonen stegen het snelst, met 90%, de prijzen met 25%, het langzaamst. Hier zien we het wirtschaftswunder in beeld. Verrekte moffen, zei mijn vader dan als hij zoiets hoorde.
President Kennedy heeft met onmiddellijke ingang opdracht gegeven aan alle regeringsbureaus in de VS mannen en vrouwen gelijke kansen te bieden op een loopbaan. Zo’n charmeur, Jack Kennedy, maar ik vrees dat het nog heel lang (misschien wel nog steeds) wishful thinking is.
Ook charmant is het gebaar van Koningin Elisabeth van England. Om 18.00 uur horen we dat ze “haar kunstverzameling in Buckingham Palace voor het publiek ter bezichtiging heeft gesteld. Deze bevat onder andere werk van Rembrandt, Vermeer, Da Vinci en Michelangelo. Er zijn ook antieke meubelen en juwelen te zien. Om diefstal te voorkomen is elk voorwerp met draden verbonden met een alarminstallatie.”   De kleintjes Charles, Ann en Andrew, destijds 13, 11 en 2 jaar oud, zullen wel naar Balmoral zijn gestuurd om ongelukken te voorkomen. Maar ja, wat kun je doen, ten paleize. 20 Jaar later wilde Elisabeth gaan slapen, zat er een wildvreemde vent op haar bed. Niks alarm, gewoon door het raam geklommen. 

Foto:  Elisabeth 2 en onze Bea in mei 1962    (Harry Pot, Anefo, coll NA) 

24 juli 2022

311 - uit het radionieuws van 24-7-1962: tough lady

Soms heb je compleet zouteloze nieuwsberichten. Nieuws, maar het gaat van niks naar nergens.
Zoals op dinsdag 24 juli 1962 om 13.00 uur:   “Jonge protestanten uit Duitsland, Zweden, Zwitserland en Nederland hebben in Bonn het ‘Gesprekscentrum voor Europese protestante jongeren opgericht. Het gesprekscentrum heeft tot doel een regelmatige uitwisseling van ideeën te bevorderen op allerlei gebied.”  Het zal destijds wel zijn ingeslagen als een bom. De protestante jeugd pikt het allemaal niet langer en richt een gesprekscentrum op. Nou, nou, nou, het moet niet gekker worden.

Gelukkig is dinsdag ook de dag dat te Den Haag in Eerste en Tweede Kamer wordt vergaderd. Vandaag aan de orde in de senaat het voorstel om de schadeloosstelling van 2e Kamerleden tot 15.000 gulden te verhogen. 59 waren vóór, één tegen. Dat was mw. Van Ommeren-Averink, voor de CPN lid van zowel de 1e als de 2e Kamer.  Het ANP:  “Zij meent dat de 2e Kamerleden niet meer behoeven te verdienen dan de metaalarbeiders.”   Tough lady. Als je haar googelt beland je in de hardcore CPN, het verzet, Hanny Schaft, alles. Beslist niet zouteloos.

 

 

Foto:  mw. Annie van Ommeren-Averink  (Parlementair archief) 

23 juli 2022

310 - uit het radionieuws van 23-7-1962: declamatiewedstrijd

Gevarieerd nieuws op de radio, vandaag 60 jaar geleden. Met vooral veel cijfermateriaal. Dit heeft vooral betrekking op het afgelopen eerste, drukke vakantieweekend. Madurodam trok 10.000 bezoekers, normaal voor een zondag. Het Stedelijk Museum maar 900. De nieuwslezer van dienst had het woord ‘maar’ doorgestreept. Ik lever feiten, geen waardeoordelen als over veel of weinig, zal hij hebben gedacht.
26.000 mensen gingen ‘pierewaaien’ ofwel bezochten de pier in Scheveningen. Dat vind ik dan weer best veel. En morgen gaat de vierdaagse van Nijmegen van start waarvoor zich 13.000 wandelaars hebben ingeschreven. Dat aantal is dus verdrievoudigd in de loop der jaren.
De moderne zomer in de 21e eeuw staat, corona even buiten beschouwing latend, stijf van de festivals. Dat begon al vroeg toen elke zichzelf respecterende gemeente een ‘zomerfestival’ organiseerde. Die trend is ooit ergens ingezet. Misschien wel met de Groot Kempische Cultuurdagen die afgelopen weekend -60 jaar geleden- werden gehouden in Hilvarenbeek. Een hoogtepunt vormde dit jaar de ‘declamatiewedstrijd’ die werd gewonnen door mejuffrouw Rijkers uit Nistelrode en de heer Driessen uit Herenthals, België. Hiervan is Nederland, via de radionieuwsdienst ANP te 20.00 uur, helder en duidelijk op de hoogte gesteld.

22 juli 2022

309 - uit het radionieuws van 22-7-1962: het tochtraampje

Zelden of nooit werd 60 jaar geleden over misdaad bericht in de uitzendingen van de radionieuwsdienst. Je zou de indruk kunnen krijgen dat we in een volkomen braaf en veilig land leven. Tot vandaag, de eerste zondag van de grote vakantie, om half elf s-avonds.
“In Amsterdam zijn het afgelopen weekeinde bagage en andere artikelen gestolen uit een groot aantal geparkeerde auto’s. Uit een Engelse bus die op het Museumplein stond verdween alles wat de toeristen hadden laten liggen. In de Honthorststraat en op het Singel werden personenauto’s leeggeroofd. De Amsterdamse politie heeft er nog eens de aandacht op gevestigd dat het gevaarlijk is goederen die enige waarde hebben in geparkeerde auto’s te laten liggen. De dieven slaan in de meeste gevallen hun slag door een tochtraampje stuk te maken.”
Mooi gezegd: het raampje stuk maken. Mag niet hoor, het raampje stuk maken. Denk erom.

Foto:  tochtraampje tbv een Volkswagen Kever uit 1968

21 juli 2022

308 - uit het radionieuws van 21-7-1962: de grote vakantie

‘Vacantie voor velen’ staat boven het 13.00 uur bulletin van 21 juli 1962. Er was geen of nauwelijks vakantiespreiding en vandaag was de grote dag. “Naar schatting 3 miljoen Nederlanders zijn vanmorgen op pad gegaan om hun vacantie buiten hun woonplaats door te brengen. Van de stations in de grote steden vertrokken de treinen stampvol. Ook in de speciale treinen van de reisbureaux, met bestemming het buitenland, was geen plaats onbezet. Bij de doorlaatpost Elten op Rijksweg 12 stonden Nederlandse auto’s vanmorgen vijf rijen dik.”

Terugrekenend concludeer dat het in de zomer van 62 was dat mijn familie voor de eerste keer ging kamperen. Twee nachten. Met een Peugeot 203, imperial op het dak, tent, dekens, luchtbedden, kleren, handdoeken, primus, potten, pannen, alles op en in de auto. Ouders voorin, 4 kinderen achterin en dan hup, naar de Ardennen. Het werd geen succes. Het regende onophoudelijk, niemand deed een oog dicht, en na één nacht was de helft al ziek. Toch zijn er onuitwisbare indrukken opgedaan. De eerste rotswanden langs de Maas. Echte haarspeldbochten. En voor mij voor het eerst en het laatst, stoomlocomotieven. In Belgie reden nog stoomtreinen, zomaar in het wild.

Foto: D.C.Gerdessen  creative commons