17 april 2022

213 - uit het radionieuws van 17-4-1962: revolutie romantiek

De Cubaanse revolutie had met zijn baardige mannen en vurige vrouwen een onmiskenbaar avontuurlijk of romantisch tintje. Hoeveel pubers hadden een affiche van Che Guevara aan de muur. Vandaag trakteerde de nieuwslezer ons om 8.00 al op een nieuwe dosis Cubaanse passie. “Een Cubaanse autobus is door het hek gereden van de Braziliaanse ambassade in Havanna. De chauffeur en 16 passagiers renden het grondgebied van de ambassade op. De conducteur van de bus riep dat hij een goede revolutionair was en met de ontsnapping niets te maken wilde hebben. Hij liep terug door het gat dat de bus had gemaakt.” Zo’n bericht uit de radio, s-ochtends in koud en mistig Nederland. De heroïek van zo’n Cubaanse kaartjesknipper doet je wel in de spiegel kijken. Hoe revolutionair ga ik eigenlijk worden, later als ik groot ben?
Om 13.00 uur: verder binnenlands nieuws. Onze majesteit was vanmorgen te gast bij de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen, die in Hilversum het 50-jarig bestaan viert, “in gezelschap van haar dame du palais mevrouw Repelaer van Driel.” Dat zou betekenen dat we vandaag, in 2022, het 110-jarig bestaan gaan vieren. Hallo, bestaan we nog, NVvH? Op internet zie ik dat de afkorting NVVH als een ‘dode letter’ moet worden beschouwd in de nieuwe naam NVVH Vrouwennetwerk. Het woord huisvrouw horen we liever niet meer, anno nu.
Om 22.30 uur: "Wielrennen, de Ronde van Duitsland. In de 6e rit over 259 km van Oldenburg naar Bielefeld werd onze landgenoot Peter Post voor de 5e keer tweede.” Ik wist helemaal niet van het bestaan van een Ronde van Duitsland. Die hebben ze al die jaren aardig low profile weten te houden. Even opgezocht. In 2021 deden 103 renners mee en eindigde de enige Nederlander, Danny van der Tuuk van het Equipo Kern Pharma in het rechter rijtje, op plaats 76.

Foto:  Che Guevarra   (René Burri - public domain) 

16 april 2022

212 - uit het radionieuws van 16-4-1962: gezagvoerder van Keppel

Deze maandag opent het ANP met het bericht dat de Amerikaanse minister Harriman meent dat Communistisch China “een grotere bedreiging voor de wereldvrede is dan de Sovjet Unie.” Mooie boel is dat. Zover het oor reikt horen we al jaren over de hel en verdoemenis die de Rus ons zal brengen, mocht die ooit, als het westen verslapt, zijn kans schoon zien. Blijkt er een nog gevaarlijker boeman op aarde rond te lopen. De rode Chinees die “binnenkort over kernwapens beschikt en bij een oorlog niets kan verliezen, alleen maar kan winnen, zegt Harriman.”

Dan is wat er op Schiphol gebeurde vandaag klein bier. Daar werd KLM-gezagvoerder Van Keppel na de start door een Portugees bedreigd met een pistool en gedwongen niet naar Zurich maar naar Oost Duitsland te vliegen. Van Keppel “keerde terug naar Schiphol onder het voorwendsel dat er iets aan de motoren haperde. Nadat de DC7 was geland verlieten de 51 passagiers het toestel aan touwen (!) via de nooddeuren, waarna de politie de man kon inrekenen. Na een vertraging van 2 uur ging de DC7 weer de lucht in met de oorspronkelijke passagiers, op één na.”   Grapje van het ANP.
Maar wat een koelbloedigheid. Niks opvang of nazorg. Twee uur vertraging, en hup, all aboard en vliegen jongens.

foto: DC7  (Jon Proctor wikicommons) 

15 april 2022

211 - uit het radionieuws van 15-4-1962: Hollands Glorie

Om 8.00 uur op het radionieuws: “De burgemeester van Sliedrecht heeft gisteren, voor het eerst in ons land, aan 40 personeelsleden uit het baggerbedrijf het brevet van bekwaamheid als molenbaas of zuigbaas uitgereikt.” Baggeren en zuigen, nog steeds typisch Nederlandse vaardigheden, geëxporteerd naar alle delen van de wereld.

Even later horen we dat de New Yorkse gouverneur Rockefeller ook trots is op zijn land. “Hij zei dat de 4 miljoen Amerikaanse boeren 60% meer voedsel produceren dan de 48 miljoen in de Sovjet Unie.”
Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat in de VS de boer 20 maal zo productief is als in de USSR. Nou stoer zeg. Hoeveel knechten heeft zo’n boer in de VS? En wanneer is een man boer in de Sovjet Unie, als hij één geit heeft, of twee?
Ik zei een keer tegen een vriendin uit het noorden dat er op het Groningse Hoge Land zulke ontzettend grote, heel karakteristieke boerderijen staan. Behoorlijk pissig vroeg ze of ik de bijhorende, ontzettend kleine, armoedig uitgevoerde landarbeiderswoningen ook zo karakteristiek vond.

foto:  collectie Nationaal Archief

14 april 2022

210 - uit het radionieuws van 14-4-1962: Che ora è ?

Het radionieuws van 60 jaar geleden, met soms sporen uit voorbije tijden en soms proeven we aan wat nog komen moet. Deze gewone zaterdag half april 1962 was er weer een voorbeeld van.
Om 13.00 uur meldt het ANP dat de regering van India 3000 slaven heeft vrijgekocht in het grensgebied met Tibet. “Enkele stamhoofden lieten hun lijfeigenen op verzoek vrij, maar de meesten eisten contante betaling.”
In Londen is op initiatief van de VN gesproken over de vervuiling van het zeewater. “Men adviseert het storten van afgewerkte olie in zee te verbieden op de Noordzee, de Oostzee en een deel van de Atlantische Oceaan.” Moet ik hieruit lezen dat het lozen van olie elders nog niet zo’n probleem is.
En om 20.00 uur is er de wetenschap. In Italië is een proef begonnen om het begrip van tijd bij de mens te testen. Zestien geleerden, twee journalisten, drie televisietechnici en een aantal dieren zijn 400 meter diep in een grot afgedaald en zullen daar in volslagen duisternis voor onbepaalde tijd blijven. “Er zijn geen horloges of andere tijdmeters meegenomen. Een geleerde op de begane grond zal af en toe telefonisch informeren hoe men het beneden maakt en vragen of men weet hoe laat het is.”
Vooral het woord geleerde geeft me veel vertrouwen.

13 april 2022

209 - uit het radionieuws van 13-4-1962: veil hebben

Vrijdag de 13e. In Rusland zijn de onderscheidingen die eerder aan 700 mensen zijn uitgereikt, ongeldig verklaard. Alles in het kader van de destalinisatie. Hoe gaat dat in Nederland met lintjes, als ‘onze’ visie op goed en fout met terugwerkende kracht wijzigt. Op politionele acties, op het succes van de DSB-bank of op een kinky caféhouder die alle haar van het lichaam verwijdert, behalve de militaire Willemsorde.
"Ik zweer mij als een getrouw en wakker ridder te zullen gedragen, mijn leven altoos te zullen veil hebben voor Koning en Vaderland en door al mijn vermogen mij steeds trachten waardig te maken de onderscheiding, mij door den Koning toegestaan. Zoo waarlijk helpe mij God almachtig." Die woorden spraken Majesteit en Marco Kroon op 2 juni 2009. Daar staat niks bij over coke of kaalscheren, over stroomstootwapens, over kopstoten of over het toebrengen van ‘shockschade’ door het tonen van de penis. Zo lang hij zijn leven maar veil houdt, zie ik geen probleem. Hier geen Russische toestanden.

Foto:  Ruud Mol  Min. van Defensie

12 april 2022

208 - uit het radionieuws van 12-4-1962: Apekool

Om 8.00 uur meldt het radionieuws dat op London Airport een baviaan is losgebroken. Het dier is ongevaarlijk zolang hem niets in de weg wordt gelegd. Om 13.00 uur horen we dat de baviaan is doodgeschoten. Nu wordt erbij vermeld dat het dier “gevaarlijk had kunnen worden als het in het nauw was gebracht.”
Om 22.30 uur horen we dat de Sjah van Perzië, op bezoek in de VS, vandaag het congres toesprak. “Hij zei dat zijn land een politiek zal voeren van positief nationalisme, maar dat het bij een internationaal conflict niet neutraal zal blijven. Perzië zal voor het westen kiezen, zei de Sjah.”  Klare taal. Dit hoort het congres graag.
Precies tien jaar eerder sprak het Nederlandse staatshoofd het Amerikaanse congres toe. Zij koos ook voor het westen maar toch weer anders dan de Sjah. Zij sprak: ‘Goodwill among nations and men will lead to understanding. And understanding leads to confidence. And confidence is the only workable basis for international cooperation. (..) Let us all do the best we can. Leave the rest to God. He will not forsake this poor world for the sake of all the good willing and bravely striving souls living in it.
Geen speld tussen te krijgen. Bij een internationaal conflict kiezen wij voor God.

President Truman en Queeen Juliana beluisteren het Wilhelmus, april 1952  (foto collectie Nat. Archief) 

11 april 2022

207 - uit het radionieuws van 11-4-1962: schoeisel

Vandaag te horen op de radionieuwsdienst ANP:  “President Kennedy heeft te kennen gegeven dat het bemiddelend optreden van Amerika tussen Indonesië en Nederland geen plezierige rol is. Maar, zo zei hij op zijn persconferentie in Washington, we hebben het er voor over dat iedereen kwaad op ons is, áls de bemiddeling maar resultaat heeft.”
Eind jaren 80 bezocht ik een paar keer the Museum for Television and Radio in New York, waar ze toen een aardige archief met televisienieuws en -documentaires beheerden. Het was met een kaartcatalogus ontsloten, alfabetisch en thematisch. Ik weet nog dat ik ook bij Holland en the Netherlands keek, en dan verwacht je gedoe met tulpen en molens, of desnoods drugs. Opvallend was dat alle treffers, een stuk of vier items, gingen over de kwestie Nieuw Guinea en de rol van de Kennedy's hierin.
In het half elf bulletin gaat het over schoenen, meer speciaal over de groei van de import van leren schoenen, en de afname van de export van onze eigen productie. Onmiddellijk schiet door mijn hoofd: De Langstraat, Waalwijk, Waspik, leerlooierijen en schoenindustrie.
Maar het nieuws gaat verder met de mededeling dat in 1961 gemiddeld bijna 3 paar schoenen per Nederlander werden gekocht.
Wat veel, joh. Dat haal ik beslist niet. Gemiddeld één paar, schat ik.  A la, who cares?

10 april 2022

206 - uit het radionieuws van 10-4-1962: baldadig

Om 8 uur, deze ochtend 60 jaar geleden, wordt ons via het radionieuws gemeld dat de film West-Side Story gisteravond 11 Oscars heeft gekregen. Gisteravond? Het tijdverschil met Californië is 9 uur, dus het is daar dan pas 11 uur s-avonds. Behoorlijk vers van de pers. Onderaan de pagina staat bij ‘bron’: rtp, ap, up.

Het binnenlandse nieuws richt zich vandaag op de activiteiten van het koninklijk paar. Majesteit bracht een bezoek aan Rotterdam, meer bijzonder de gemeentepolitie van de Maasstad. Citaat: “In het gebouw van de verkeerspolitie vertelde inspecteur Huiskamp hoe de baldadigheid van de Rotterdamse jeugd wordt tegengegaan.”   Mooi woord. Een agent met zijn dienstrijwiel die tegen ons zegt: ‘Niet zo baldadig jongens, daar komt gedonder van.
ZKH de prins heeft zo zijn eigen programma en bezocht op Schouwen Duiveland de eerste ‘Outward Bound’ school in Nederland waar jongens lichamelijk en geestelijk worden voorbereid op hun intrede in de maatschappij. Het ANP: “om 5 uur vertrok de prins met een helicopter in de richting van paleis Soestdijk.”
Kan hij het vast gezellig maken voor als Juul later met de auto terugkomt uit Rotjeknor;  ’t is zo’n lieverd, die Benno.

Foto:  West Side Story (public domain)

fimpje:   https://vpro.openbeelden.nl/media/1185338/BALDADIGE_JEUGD.th

 

9 april 2022

205 - uit het radionieuws van 9-4-1962: anachronismen

Onverwachte berichten vandaag, 9 april 1962, op het radionieuws. Om 8.00 uur s-ochtends: “In Engeland is met de sluiting van de zogenoemde ‘Vrijheidsschool’ een einde gekomen aan een veelbesproken experiment in de opvoedkunde. De leerlingen van deze school werden aangemoedigd te doen waar ze zin in hadden. Zij mochten roken, drinken wat ze wilden en de lessen verzuimen. De school heeft 25 jaar bestaan.”  Mind you, dit werd tien jaar later geheel opnieuw uitgevonden. Ik herinner me filmpjes van anti-autoritaire kresjes, midden jaren 70, waar de kids helemaal los gingen. Hilarisch. Met je eigen drollen gooien. Moet kunnen. Aan de tepels van de juf knabbelen. Lekker toch.
En om 13.00 uur, net na de berichten voor de land- en tuinbouw: “De afdeling Hoekse Waard van de Hollandse Maatschappij voor Landbouw wil de benaming landarbeider vervangen door ‘landmachinist’  en ‘landmechaniciën’. Dit omdat ze term landarbeider weinig verheffend vindt in deze tijd van mechanisatie in de landbouw.”  Deze klok kon tien jaar later ook worden teruggezet. Het kon toen allemaal niet arbeideristisch genoeg, in de hoogtijdagen van de Jan Schaefers, Bram Vermeulens en Willem Breukers. Hans Spekman als PvdA voorzitter was nog een laatste oprisping in dit genre.
Zoekend naar vergelijkbare image-building in onze jaren kom ik bij de varianten die Hugo de Jonge levert met zijn strakke schoenen en Mark Rutte, populair met zijn ijsmuts en appel op de fiets.  Vooral dicht bij het (kies)volk blijven, denk erom.

Foto:  Jos van Zetten, Creative Commons

8 april 2022

204 - uit het radionieuws van 8-4-1962: emo nieuws

Triest bericht op de radio, vanmorgen om 8.00 uur. Een vliegtuig van de Colombiaanse luchtmacht is neergestort in het Andesgebergte. Er zijn geen overlevenden. “Onder de passagiers waren zes bewakers van een Colombiaanse gevangenis en acht gevangenen, van wie er vier juist waren vrijgelaten.”
Jeetje. Maar wat moeten we met die kennis. Och-arme, dat is de enig mogelijke reactie, maar daar hebben Pablo en zijn kornuiten weinig meer aan. Wat bewoog de redacteur dit erbij te vermelden. Je hoort vaker details over ongelukken waar je weinig mee kunt. Zoals iemand die overlijdt, en het was nog maar drie weken voor zijn pensionering. Of iemand breekt zijn been bij het skiën, en het gebeurde al op de tweede dag ! We zoeken graag aanknopingspunten om met de ‘erg-hé’  knop te kunnen draaien.
Nu ik: zaterdagochtend, geen kater, maar gelukkig stond mijn fietsband lek. Jammer, hé.

7 april 2022

203 - uit het radionieuws van 7-4-1962: lachen

Het ANP bericht ons vandaag dat de gemeenteraad van Moskou een grondige herziening van de straatnamen heeft aangekondigd.
“Veel straten hebben er dezelfde naam. Zo zijn er 22 Sovietskaya straten en 11 zijn er naar de schrijver Gorki genoemd.”
En dan met een knipoog: “Ook het Leeglopersplein in Moskou wordt herdoopt.”
Later die dag horen we dat bij Terneuzen vier Britse militairen met hun kano’s op de Schelde zijn omgeslagen. Deze soldaten, gelegerd in Wuppertal, wilden kano-varend naar Engeland de aandacht vestigen op hun regiment om zo vrijwilligers te trekken.
“Ze waren zonder veel moeite de Rijn komen afzakken, maar op de Schelde vielen hun drieste plannen in het water.”
Ha, ha. De altijd zo serieuze radionieuwsdienst ANP permitteert zich vandaag voor de tweede maal een kwinkslag. Ze hadden er zin in.

6 april 2022

202 - uit het radionieuws van 6-4-1962: lawaai

Twee gevluchte oost-Duitse officieren, zo bericht het ANP om 8.00 uur, hebben gemeld dat op dit moment wordt gewerkt aan een 25 meter breed mijnenveld langs de gehele grens met west-Duitsland. Een angstig idee, maar tegelijk is er de vraag: waar of niet waar?
Als ik ergens camera’s of detectiepoortjes aantref denk ik vooral aan de preventieve werking van die dingen. En ze bestaan, nep-camera’s en nep-poortjes. Een bordje 'PAS OP, MIJNEN’ geeft wel de ultieme afschrikking. Dat ga je niet testen. En zo’n bordje kost niets.
Om 18.00 uur horen we op het radionieuws dat Doctor van Egeraat, “een bekend deskundige op toeristisch gebied”, in Den Haag de nationale kampeer- en sporttentoonstelling heeft geopend. “Eén op de vier vakantiegangers gebruikt een tent of kampeerwagen. Door de geringe kosten hieraan verbonden kunnen ook gezinnen met kinderen hun vakantie samen doorbrengen.”
En dan: “In het feit dat sommige kampeerders het lawaai van de stad willen meenemen, zag doctor Van Egeraat een gevaar voor de rust in de natuur. Hij drong er op aan dat zij hun draagbare radio’s thuislaten.”
Ik herinner me die dr L. van Egeraat nog, een soort Dr Klavan van het toerisme. Hij had blijkbaar het beste met ons voor.

5 april 2022

201 - uit het radionieuws van 5-4-1962: fornuis met radar

Met dynamiet zijn vandaag de laatste steenresten opgeblazen en is de doorboring van de Sint Bernhard een feit. Dit zal de eerste autotunnel tussen Zwitserland en Italië worden.
En dan om 20.00 uur een raar bericht in het ANP-nieuws. “De directeur van het Instituut voor Huishoudkundig Onderzoek, doctorandus Janssen, heeft de 17e huishoudbeurs geopend. De heer Janssen zei dat steeds nieuwe vindingen worden gedaan dankzij (enorme = doorgestreept) UITGEBREIDE militaire onderzoekprogramma’s. Een groot aantal van de nieuwe producten komt ten goede aan (de burgermaatschappij = doorgestreept) HET HUISHOUDEN. Als voorbeelden noemde de heer Janssen electronische koelkasten en de toepassing van (ultra geluid in wasmachines = doorgestreept) RADAR IN FORNUIZEN.”
Wat is hier gebeurd? In de geest van de tijd concludeer ik dat het Instituut voor Huishoudkundig Onderzoek onderdeel is van het militair-industrieel complex. Stroman Janssen houdt een propagandistisch praatje over hoe nuttig onze defensiecentjes wel niet worden besteed. De ANP redacteur zat te suffen en schreef het persbericht bijna letterlijk over. De nieuwslezer las de tekst en dacht vlak voor uitzending, dit gaat te ver. Hij is gaan schrappen, maar ja wat moet je, twee minuten voor uitzending. Radar in fornuizen, dan maar.
Of zien we hier de magnetron in statu nascendi.

4 april 2022

200 - uit het radionieuws van 4-4-1962: A. Marja

Vandaag 60 jaar geleden om 8 uur s-ochtends een cryptisch bericht op het  ANP-radionieuws:   
“In Amsterdam discussieerde gisteravond de Vereniging van Letterkundigen over de kwestie Marja. Het voorstel de dichter A.Marja als lid te royeren werd verworpen met 67 tegen 33 stemmen bij 4 onthoudingen.”
De naam A. Marja deed mij geen bel rinkelen, maar één blik op Google laat zien dat de herinneringen aan de dichter en kwelgeest A. Marja (1917-1963) nog levend zijn. Zijn onsterfelijkheid wordt meer gevoed door zijn zgn ‘practical jokes’ dan door zijn poëzie. Omroepfenomeen Gijs Stappershoef zei over hem: ‘Marja was misschien wel een aardige man, maar hij wist dat verdomde goed te maskeren. Als ik hem in één woord moet samenvatten: irritant.’    Zijn ‘jokes’ waren inderdaad flauw (huis van een ander in de krant te koop aanbieden, etc.) maar bij het idee dat hij, als mede-oprichter van Radio Noord, 20 dominees tegelijk uitnodigde voor een stichtelijk woord op de radio moet ik toch glimlachen. Hij had een gloeiende hekel aan de hypocrisie van christenen, zoveel is mij wel duidelijk.  Men leze:

Gebed uit oprecht schuldbesef,      door A. Marja

Ik ken ze Heer, die dierbaar met uw naam
als met de vaderlandse vlag optrekken,
hun eigen vuiligheid ermee bedekken,
en achterbakse, vrome wegen gaan.

Ik ken ze Heer, en mijd hun wrakke kraam,
niet dat ik beter ben dan dit gespuis,
maar als dezulken wonen in uw huis,
blijf ik, vergeef het Heer, liefst buiten staan.

De hemel is op harmonie gesteld,
zo heeft men mij tenminste steeds verteld;
er heerst volkomen rust in 't Vaderland.

Laat mij dan Heer als een getrouwe heiden
de woonplaats van uw vromen mogen mijden,
opdat ik u niet kwel als dissonant.

foto:  A. Marja (wikipedia)

3 april 2022

199 - uit het radionieuws van 3-4-1962: 'de evenmens'

Het ANP-radionieuws doet vandaag, 60 jaar geleden, vooral verslag van de discussie in de 2e Kamer over een nieuwe Dienstweigeraarswet. Er blijken principiële verschillen van mening te bestaan. “Van Anti-Revolutionaire zijde werd bij amendement voorgesteld de term ‘deelnemen aan wapengeweld’ te vervangen door ‘het doden van de evenmens’. De PSP vroeg de ‘binding van gewetensbezwaren aan godsdienstige of zedelijke overtuiging’ te laten vallen. Waar allen het over eens zijn is dat de vervangende dienstplicht niet langer dan 26 maanden (!) hoeft te duren. “Men mag van de gewetensbezwaarden geen martelaars maken” klonk het vanuit de PvdA.
Ik herinner me de dilemma’s als je zelf aan de beurt was. Voor S5 kiezen was stoer, maar wellicht niet zonder risico in je latere loopbaan. Dienstweigeren, en dan als gewetensbezwaarde 2 jaar worden opgebost, was weer het andere uiterste. Meer iets voor watjes, tuinbroekenvolk. Tsja, wat te doen.

foto  Anefo (wikicommons) 

2 april 2022

198 - uit het radionieuws van 2-4-1962: zwemproef

Het ANP meldt om 13.00 uur dat in Amsterdam vier mannen zijn gearresteerd die worden verdacht betrokken te zijn bij een wapendiefstal uit het vrachtgebouw op Schiphol. “Eén staat bekend als Revolver Paultje.” Opvallend dat de naam Revolver Paultje in de loop der tijd overgaat in Pistolen Paultje. Alliteratie doet het altijd goed. Dat beide Paultjes dezelfde zijn blijkt uit een andere bron uit 1962, waarin wordt gesproken over PW, beter bekend als Revolver Paultje. PW staat voor Paul Wilking, bij ons bekend als, jawel, Pistolen Paultje.
Om 20.00 uur gaat het over zwemmen. 8 van de 11 miljoen Nederlanders kan niet zwemmen. Zelfs van de dienstplichtige militairen kan 65% niet zwemmen. Volgt een pleidooi voor verdere verbreiding van het schoolzwemmen. Nooit bij stil gestaan, zwemmen als luxe. Zwemles voelde als volstrekt vanzelfsprekend. Ik heb hem opgezocht, mijn eigen Zwemproef, behaald op 18 juli 1963, 10 jaar oud.
Eisen Zwemproef waren: a. te water gaan met sprong voorwaarts onmiddellijk gevolgd door 125 meter zwemmen waarvan de eerste 75 meter schoolslag en de laatste 50 meter rugslag. B. te water gaan in rechtstandige sprong, gevolgd door 1 minuut watertrappelen met de vingers boven water, gevolgd door éénmaal draaien om de lengte-as in verticale stand met vrij gebruik van de armen.
Onderaan het document staat ‘Oefen nu verder voor het diploma Geoefend Zwemmer’. Aldus geschiedde.

1 april 2022

197 - uit het radionieuws van 1-4-1962: vrouwenstemmen

Het ANP nieuws om 18.00 uur: “Een felle brand heeft in Veenhuizen een van de gebouwen van de Rijkswerkinrichting verwoest. Door de harde wind stond de brandweer voor een hopeloze taak. Ook de inventaris van het gebouw, het zgn ‘Derde Gesticht’ ging in vlammen op.”
Een slechte april grap? Voor velen zal het een zoete wraak zijn geweest deze tent te zien branden, als je Suzanna Jansens Pauperparadijs mag geloven.
In Zwitserland is vandaag gestemd tégen het voorstel kernwapens te verbieden. Dit is in lijn met de wens van de regering die van mening is “dat Zwitserland zo nodig de beschikking moet hebben over de meest doeltreffende wapens om zijn traditionele politiek van neutraliteit te kunnen voortzetten.”
Wonderlijke redenering, die me doet denken aan Amerikanen die vinden dat je, gelet op toenemend geweld, maar het beste een wapen kunt dragen. Macho-taal. Het ANP vervolgt over Zwitserland: “Iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden, uitsluitend mannen, hebben hun stem uitgebracht.”
Helemaal vergeten. In Zwitserland kregen de vrouwen kiesrecht in 1971.

foto:  Alphoornspeler in Wallis   (Hans Hillewaert, wikicommons)

31 maart 2022

196 - uit het radionieuws van 31-3-1962: Venus

Vanochtend vroeg om 07.00 uur op het ANP nieuws: Koningin Juliana en Prins Bernhard hebben vannacht onverwacht het boekenbal bezocht. Daar zijn prachtige Polygoon filmpjes van. Niet speciaal van het boekenbal 1962 maar wel van daarvoor en daarna. Dan zie je hoe Juul met warme glimlach en zeer instemmend knikkend luistert naar bijvoorbeeld Marga Minco of andere auteurs en artisten. Een feestnummer, onze majesteit.
Nee, dan de Prins. Net terug van 5 weken Afrika, horen we om 22.30 uur dat hij vandaag weer op het vliegtuig is gestapt voor een trip naar Mexico. Plicht roept, zullen we maar zeggen.
Om 13.00 uur: De Russen hebben na proefnemingen verklaard dat leven op Venus onmogelijk is. Gebleken is dat de gemiddelde temperatuur aldaar 570 graden Fahrenheit bedraagt, bijna 300 graden Celsius. Dat is helder, dan gaan we daar niet wonen.

Op de foto:   Venus    (wiki-commons)

30 maart 2022

195 - uit het radionieuws van 30-3-1962: de Fluitketel

60 jaar geleden was 30 maart een vrijdag, en zou de volgende dag de jaarlijkse boekenweek een aanvang nemen. De radionieuwsdienst ANP doet daar vandaag meerdere malen melding van. Om 18.00 uur wordt gemeld dat “aan de vooravond van de boekenweek” in de muur van het pand Snellinckstraat 49-a te Rotterdam een bronzen gedenkplaat is onthuld en wel ter nagedachtenis aan Willem Elsschot die hier Villa des Roses heeft geschreven. Om half elf wordt bericht dat koningin en prins de opening van de 27ste editie van de Boekenweek hebben bijgewoond. “De gala-avond ‘Het boek en de Muzen’ werd opgeluisterd door het gezelschap van de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. Het gaf de Nederlandse première van De Fluitketel, het jongste toneelstuk van de Vlaamse schrijver Herman Teirlinck.”
Let op, deze Teirlinck (1879-1967) is dus wel al even 83. Mijn eigen podiumkunstigheid beperkt zich tot één productie, getiteld ‘De kleine Theepot’.  Men zou hier een parallel met De Fluitketel  kunnen vermoeden, maar bespaar alle moeite, die is er niet. In de laatste uitzending van 23.55 uur meldt het ANP: “Na afloop trokken Nederlandse en Vlaamse auteurs in praalwagens naar het Concertgebouw waar vannacht het traditionele schrijversbal wordt gehouden.”

29 maart 2022

194 - uit het radionieuws van 29-3-1962: rolschaatsen

Om 13.00 uur het bericht dat in Oss vandaag wordt gestaakt. “Bij Zwanenberg zijn vanmorgen 1300 van de 1600 arbeiders niet aan het werk gegaan.”   Zwanenberg, Zwan, dat is toch vlees en worst?
Ik kreeg van thuis al vroeg aangepraat dat in Oss messentrekkers wonen. En dat vulde ik dan als kleine jongen in met vleesindustrie is professionele slagers is scherpe messen. En nu massaal staken. Goed, zolang ze geen ruzie maken.
Om 18.00 uur het nieuws dat Grieks-Cypriotische kinderen demonstreren omdat hun scholen in brand zijn gezet. “De brandstichting wordt toegeschreven aan Turkse inwoners van het eiland.”  Tsja.  Wat zijn de opties hier. De VN kwam pas in 1964 om ze uit elkaar te houden.
En dan: In Chili is Nederland op het WK Rolhockey door Portugal ingemaakt met 7-1. Het WK-Rolhockey? Dat intrigeert me. Niet omdat ik in 1962 zelf graag op de rolschaatsen stond (Hudora’s, met ijzeren wieltjes, ze maakten veel lawaai) maar omdat het me zo oubollig voorkomt. Google en You-tube bieden uitkomst. Het eerste filmpje dat ik zie is een promo voor een veteranentoernooi dat in 2009 in Zaandam wordt gehouden. Het leeft dus nog, hier te lande, maar hoe. De mannen, allen 50+, rijden op de klassieke rolschaatsen met vier rubber wieltjes en een neusje om af te zetten. Ze noemen zich het dreamteam en dragen allen een roze tenue. He? Het is toch niet een soort oude-nichten sport? De volgende filmpjes halen me uit de droom. Het is als ijshockey, maar dan op moderne indoorschaatsen. Vier wieltjes op een rij en het gaat er hard aan toe. Keihard. Geen sport voor mietjes.

foto:  mijn hudora's