1 december 2021

78 - uit het radionieuws van 1-12-1961: de grote vloed

Slecht nieuws voor de Zeeuwen vandaag: zoutschade is geen schade in de zin der wet. Zelf opruimen dus.
Ik herinner me dat mijn vader liet zien als we Zeeland binnenreden dat je aan de verkleuring van de muur kon zien tot hoe hoog in 1953 het water in de huizen had gestaan.
Vanaf vandaag heeft ook in België rechts voorrang. Huh? Wie had dan tot nu toe voorrang?  “In de praktijk kwam het er op neer, dat voorrang werd gegeven aan verkeer op duidelijk grotere wegen” zegt de nieuwslezer.
Om 20.00 uur wordt bekend gemaakt dat “de regering voornemens [is] in de komende jaren ongeveer 400 openbare schuilgelegenheden te laten bouwen. Zeker 40.000 mensen zouden daarin een onderkomen kunnen vinden.”
Het gaat hier over voorbereidingen op een kernoorlog. Het is goed bedoeld, maar 400 kelders voor elk 100 man, is wel een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat, bij een bevolking van bijna 12 miljoen. Maar ze wilden toch iets doen, blijkbaar.

Zo hoorde ik laatst over Amerikanen uit New Orleans dat die er van uitgaan dat wij Nederlanders, die hier in de Randstad met 6 miljoen mensen onder de zeespiegel wonen, wel een tip-top uitgewerkt evacuatieplan zullen hebben voor als het misgaat.
Ik vrees, nee ik weet wel zeker, dat dat er niet is. Het is net als in 53:  allemaal naar de zolder, nu. 

30 november 2021

77 - uit het radionieuws van 30-11-1961: gerechtigheid

Vandaag 60 jaar geleden wordt Churchill 87 jaar oud. In blakende gezondheid wordt er bij gezegd. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen de oude staatsman nog het bed moest houden. Dat vergeten we nu, maar Churchill was een héél belangrijk man voor de oorlogsgeneratie. Dat merkte ik thuis. Dus Sir WC, proficiat!
Dan is er het bericht over de sabelsteek. In januari 61 heeft bij een opstootje rond kerstboomverbrandingen in Den Haag een 33 jarige diender met zijn sabel uitgehaald. Het slachtoffer is later overleden. Vandaag heeft de rechtbank beslist dat hier geen sprake is van dood door schuld, dus de agent gaat vrij uit.
Dat was mij volkomen onbekend. Dat agenten in 1961 nog met sabels rondliepen en deze serieus als wapen hanteerden.

Ook niet van deze tijd, maar erg hartverwarmend is het radionieuws van 7 uur s-avonds. De NS zal geen boekingen meer aannemen voor wintersportreizen gedurende de Kerstvakantie. Italiaanse arbeiders moeten omstreeks Kerstmis naar hun land worden vervoerd. Dit brengt zo’n piek in het vervoer met zich mee, dat er geen materiaal over is voor het vervoer naar wintersportcentra.
Dit voelt als gerechtigheid. Wintersport was voor kakkers. En die hadden nu eens het nakijken, omdat het spoor voorrang gaf aan al die Gino’s en Giuseppe’s die met de kerst bij hun mama wilde zijn. En zo hoort het.

29 november 2021

76 - uit het radionieuws van 29-11-1961: geboortegolf

De Amerikanen hebben vandaag een chimpansee een ruimtereis laten maken. De bedoeling was drie keer om de aarde maar na twee keer vond de vluchtleiding het welletjes. Het werd te warm aan boord.
Vandaag werd ook bekend gemaakt dat John Glenn de eerste Amerikaanse astronaut zal zijn.

Aan de Nederlandse televisiekijker is dat voorbij gegaan. Daar verscheen deze woensdagmiddag tegen de tijd dat het kinderprogramma zou beginnen, op het scherm de volgende mededeling: “De besturen van de Nederlandse Televisie Stichting en de omroeporganisaties delen mee: Door het wegvallen de praktische medewerking van een deel van het televisie-personeel, kan vandaag en morgen geen uitzending plaatsvinden.”  Dat was voor de kinderen. In grote mensentaal betekent dit: er wordt gestaakt, dus vandaag en morgen geen TV.

Ik ben in CBS-statistieken gaan kijken of er rond eind augustus 1962 een geboortegolfje was. Want zo gaat dat, verstoring van het dagelijks ritme leidt tot extra voortplanting. En jaar of wat geleden vloog een helikopter in het rivierengebied wat hoogspanningskabels aan gort.  Een paar dorpen kregen twee dagen geen stroom, en ja hoor, geboortegolf.
Misschien een idee om de teleurstellende vruchtbaarheidscijfers van de autochtone Nederlander wat op te krikken. Van gewest tot gewest. De stroom eraf en hoppa.

28 november 2021

75 - uit het radionieuws van 28-11-1961: de stop van Ternaaien

Nederlanders toonden zich spaarzaam, 60 jaar geleden. Het CBS rapporteert dat 1960 een “gunstig spaarjaar” is geweest. Op spaarrekeningen is bijna 1,25 miljard meer gestort dan uitbetaald. Met dank aan ondergetekende die van zijn zondagsgeld en andere inkomsten (auto wassen, sneeuw ruimen) soms zomaar 3 gulden op zijn boekje liet bijschrijven.

Verder is vandaag het nieuwe sluizencomplex geopend tussen Maastricht en Luik. Hiermee komt een einde aan de zogenaamde ‘stop van Ternaaien’. Nu kunnen ook de grotere binnenvaartschepen worden geschut, let wel, over een hoogte van 15 meter. Ik heb dat een paar jaar later zelf mogen beleven toen ik met de padvinderij op kamp ging op een onbewoond eiland in de Maas bij het Belgische Huy. Met een motorboot, een sloep en 4 vletjes ging het over de Maas naar het zuiden en dus ook door de sluis van Ternaaien. Wat een sensatie. Je moet dan geen last hebben van claustrofobie of andere kwaaltjes. Je dobbert onderin de kolk en boven, heel hoog, zie je een hele kleine rechthoek van blauwe lucht en wolken. Om je heen hoge betonnen wanden, groen en glibberig van de algen, waarlangsheen water naar beneden klettert. Je kunt geen kant uit en je moet erop vertrouwen dat het goed afloopt.
Dat deed het. Het werd een geweldige reis, vol avontuur.

27 november 2021

74 uit het radionieuws van 27-11-1961: vitamine B1

Vandaag is een Venezolaans vliegtuig gekaapt. Wij denken dan aan losgeld of gevangenen die vrij moeten, maar dit waren linkse studenten die pamfletten boven Caracas wilden uitstrooien. Een week geleden gebeurde hetzelfde boven Lissabon. Een vliegtuig kapen om wat folders rond te strooien. Gemotiveerde lieden daro.
Verder Nederlands nieuws. Een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Meelfabrikanten toont dat de broodconsumptie in ons land behoorlijk terugloopt. Dit kan tot een tekort aan vitamine B1 leiden.

Even kijken waar B1 goed voor is. Nu, daar word je vrolijk van.
Het kruidenvrouwtje.nl hierover: “Vitamine B1 wordt het ‘moreel’ vitamine genoemd, vanwege zijn invloed op de geestesgesteldheid.
B1 zorgt voor zelfvertrouwen, het gevoel: ik mag er zijn. Het zorgt voor geestelijke veerkracht en flexibiliteit.
Deze vitamine is vluchtig en makkelijk afbreekbaar. Het gebruik van alcohol, drugs, koffie, nicotine en suiker vraagt om extra B1. Diezelfde producten zorgen ook voor vervlakking, inzakken, en het gevoel "wat doet het er allemaal nog toe". Om nog iets van zelfvertrouwen, iets van het moreel overeind te houden vraagt het lichaam om extra vitamine B1. Maar, dan moet het er wel zijn. Een tekort aan B1 veroorzaakt sociale onaangepastheid en remt niet alleen de lichamelijke maar ook de geestelijke groei.”

Dus denk erom:  alle bammetje opeten

26 november 2021

73 uit het radionieuws van 26-11-1961: Mist

Richard Branson, Elon Musk en anderen, let op. Goed nieuws voor ruimtevaarders, vandaag. Het ANP-nieuws meldt dat “De Russische ruimtehond Strelka heeft voor de tweede maal na haar ruimtereis van vorig jaar augustus het leven geschonken aan een nest jongen. De jonge dieren verkeren in een uitstekende gezondheidstoestand. Volgens de Russische geleerden heeft Strelka hiermee bewezen dat haar levensfuncties niet zijn geschaad door haar verblijf in de ruimte. Strelka heeft vorig jaar 18 maal om de aarde gedraaid.”
Verder was het vooral mistig vandaag. Alles zat potdicht. Het verkeer zat hopeloos vast. De scheepvaart op de Rijn viel stil. En in grote delen van Europa kon geen vliegtuigen landen of vertrekken.
Achttien Oost-Duitsers hadden er voordeel van, toen zij onder dekking van de mist succesvol naar het westen vluchtten.
Je hoort het die Duitse grenswachten zeggen: “Mist!!”

foto:  Belka en Strelka

25 november 2021

72 uit het radionieuws van 25-11-1961: Henk Angenent

Een ontroerend bericht vandaag, 60 jaar terug. “In Suriname is gisteren een 38-jarige missionaris, pater P. van der Pluym, bij het baden in de Surinamerivier verdronken. Hij was sinds 1953 in Suriname werkzaam onder de bosnegers.”
Dit klinkt zo treurig. Het binnenland van Suriname staat stijf van gevaar. Malaria, bilharzia, giftige slangen, spinnen, piranha’s, Braziliaanse bijen (the killer bee), bloedzuigers. Dat heeft de goede pater van der Pluym allemaal doorstaan en dan gaat hij eind van de dag even ‘baden’ (= pootje baden, de piel wassen, zwemmen?) en het loopt helemaal fout af. En waar was de goede Heer, onze herder, op dat moment? Nou? Hè?
Ander bericht: “De 70-jarige bariton Henk Angenent heeft in de Amsterdamse stadsschouwburg zijn operacarrière afgesloten.”
Henk Angenent? Die heeft toch de elfstedentocht gewonnen. Hoe zit dat? Nou let op, we hebben:
Henk Angenent (1881-1987) debuteerde als zanger in 1910; zong na de oorlog veel bij De Nederlandse Opera; en genoot grote bekendheid als zangpedagoog.
Henk Angenent (1930-1977) speelde bij Fortuna 54, en kwam één keer uit voor het Nederlands elftal, dat toen (1957) met 5-1 verloor van Spanje.
Henk Angenent (1967- ) Spruitjeskweker te Woubrugge, won in 1997 de 15e Elfstedentocht. Zo. Iedereen is weer op de hoogte.

24 november 2021

71 uit het radionieuws van 24-11-1961: nonnevotten

Vandaag sterft op 80 jarige leeftijd Axel Wenner Gren, de onvoorstelbaar rijke Zweed, die zijn fortuin maakte met stofzuigers. Waarvan acte.
De commandant van de 7e vloot van de Amerikaanse marine biedt aan te helpen bij de zoektocht naar Michael Rockefeller, die aan de kust van Nieuw Guinea is verdwenen. Patrouilleboten, een vliegkampschip met helikopters, als je Rockefeller heet mag het wat kosten.
In een aflevering van Andere Tijden van een jaar of wat geleden werd duidelijk dat hij nooit meer is gevonden. Andere Tijden had wel een oude missiepater opo camera die ons wees op een zak botten, gevonden bij het keukenafval van een familie koppensnellers. Daarmee suggererend dat Michael was opgepeuzeld. TV maken is en blijft sensatie zoeken.
Nee dan de wijze woorden van ZKH de Prins. Die werd vandaag benoemd tot president-curator van de KMA te Breda. Bij die gelegenheid “vroeg Prins Bernhard in het bijzonder aandacht voor de karakterontplooiing van de kadetten. Militaire discipline en tucht worden in het eerst jaar streng toegepast. Maar zei de Prins, het zou onjuist zijn de kadetten in de volgende studiejaren op dezelfde manier op te voeden. Dat zou tot gevolg hebben dat zij nooit zelfstandig leren optreden.”
Ik vind het woord kadetten zo lekker klinken. Vers gebakken kadetjes, waarvan de zachte variant in mijn geboorteplaats ook wel nonnevotten werden genoemd. Dacht ik, met een zachte blanke bips voor ogen. Maar ik leer nu op internet dat de echte nonnevot een gefrituurde deegstrik is, vernoemd naar de strik op de vot (=kont) van de non. Nou ja, weer wat geleerd.

23 november 2021

70 uit het radionieuws van 23-11-1961: Kremlinologie

 Enkele weken geleden heeft president Chroestsjov zich -ten koste van het Stalinisme- weer geheel tot Lenin bekeerd. Het lijk van Stalin werd direct verwijderd uit het Mausoleum op het Rode Plein, en toegewijde Stalinisten zoals Molotov werden verbannen. Nu blijkt uit de ANP-bulletins, dat zo’n koerswijziging in de rest van de Warschau-pakt landen natuurlijk niet ongemerkt kan passeren. Van Praag tot Wladiwostok, in alle Warschau-pact landen en Sovjetrepublieken wordt de partijtop gezuiverd van ongewenste elementen.  Eigenlijk niks nieuws, maar deze ommezwaai heeft fysieke consequenties. Zowel president Gomoelka (Polen) als president Novotny (Tsjecho-Slowakije) zien zich genoodzaakt de vele Stalinmonumenten te herbestemmen, zo meldt het ANP. Ook moet de naam van Stalin verdwijnen uit straatnamen en ondernemingen. Dat zal met geklungel gepaard zijn gegaan, stel ik me voor, maar wel met een stok achter de deur. Je moest destijds niet spotten met de partijlijn.
Het lijkt een ver van mijn bed show, maar ook Nederland zijn de fysieke consequenties van de partijlijn zichtbaar in het politiek correcte monumenten- en straatnamenbeleid. Al vroeg was het Van Heutz monument aan de beurt maar vandaag wordt ieder beeldje en straatnaam onder de loep gelegd (behalve alle Prins Bernhard straten, lanen en pleinen).
Dat zulk monumentenbeleid nauw luistert bewijst hier ter stede het zogenoemde Johnny Jordaanplein, op de kop van de Elandsgracht. Daar hebben de echte Kremlinologen nog een hele kluif aan gehad.

22 november 2021

69 uit het radionieuws van 22-11-1961: knettergek

Minister Toxopeus is voornemens een rekenmachine aan te schaffen ter waarde van 1,4 miljoen gulden. Die moet het salaris van 70.000 ambtenaren gaan berekenen. In Amsterdam krijgt de politie het steeds drukker met het weghalen van autowrakken en afgedankte fietsen van de openbare straat.   “In de eerste negen maanden van dit jaar moesten 342 auto’s worden weggesleept en waren 2700 oude fietsen door hun eigenaars in de steek gelaten.”
Weinig nieuws vandaag. Veel is als nu, al is 60 jaar later alles wat grootschaliger. De automatiseringsblunders van de overheid lopen in de 100-den miljoenen en met fietswrakken kun je een Eiffeltoren bouwen.
Eén nieuwsitem treft me. Koning Boudewijn sprak de Vlaamse Academie toe en   “vindt dat Vlamingen en Walen de twee Belgische landstalen dikwijls slordig en onjuist gebruiken. Koning Boudewijn merkte op dat de geschreven en de gesproken omgangstaal voornaam en correct moet zijn, omdat daaraan het ontwikkelingspeil van een volk wordt getoetst.”
Laatst typeerde een kamerlid zijn Minister President als knettergek.  Die had de oproep van de Belgische vorst destijds blijkbaar gemist.

21 november 2021

68 uit het radionieuws van 21-11-1961: de feministische meetlat

In Utrecht beginnen vandaag 60 jaar geleden de ‘efficiencydagen’. De voorlopers van de Efficiencybeurs, jaarlijks in de RAI ?
Die bezocht ik een paar keer in de jaren 80. Daar leerde je alles over de nieuwste tekstverwerker, een typemachine die de laatste 150 tekens voor je onthield. En een kopieerapparaat dat dubbelzijdig kon afdrukken. En met vertegenwoordigers die totaal door het stof gingen om je zo’n ding te verkopen. En er werd getapt. Bij de Ahrend stand, of bij de IBM konden ze je aardig tipsy voeren.
Een ander teken des tijds geeft de minister van justitie af. In het half elf bulletin:  “Minister Beerman heeft in de 2e kamer een beroep gedaan op psychiaters en psychologen om delinquenten niet al te emotioneel te benaderen." De psychiater moest zich naar het oordeel van minister Beerman met name de verantwoordelijkheid bewust zijn voor de gevolgen van een mislukte therapie. "De grootste voorzichtigheid is geboden in gevallen waar het mensen betreft die zijn veroordeeld wegens agressiviteit jegens de andere sexe, aldus minister Beerman.”
Opvallend bericht. Wat is er gebeurd? En dan die formulering. Hij zegt mensen, niet mannen. Als hij mannen had gezegd, had er voor de andere sexe gewoon vrouwen kunnen staan. Why? Wat ingewikkeld.
Ministers werden in die tijd nog niet in de Opzij langs de feministische meetlat gelegd. Wij nu wel, gelukkig. De vraag is alleen, wat maakt een man blij als Ciska hem de maat heeft genomen? Wil hij een goed punt of is een dikke onvoldoende iets om trots op te zijn?

20 november 1961

67 uit het radionieuws van 20-11-1961: Brabantia Nostra

15 jaar en TBS. Daartoe werd vandaag een 23-jarige kantoorbediende uit Oegstgeest veroordeeld wegens moord op zijn ouders.
"De jongeman bracht in mei van dit jaar in zijn ouderlijke woning eerst zijn moeder en daarna zijn vader om het leven.”
Deze laatste zin intrigeert me.
De Radionieuwsdienst ANP heeft beperkte tijd. De redactie moet alle berichtgeving op relevantie wegen. Kill your darlings, heet het.
Mooi nieuws, in welluidende zinnen gebracht, moet wijken wegens tijdgebrek. Te lang, jongens. Te veel. Schrappen!
Maar dan is er plaats om te melden dat deze jongeman éérst zijn moeder, en pas daarná zijn vader om het leven bracht. Daar zit iets. Een neus voor drama, wellicht, bij de redacteur, tussen de oren. The reverse Oedipus disorder? We gaan het uitzoeken.
Net als het bericht om 18.00 uur dat in Tilburg op 87 jarige leeftijd monseigneur doctor P.C. de Brouwer is overleden. De Brouwer was de stuwkracht van ‘Brabantia Nostra’, de beweging die tot doel had Noord-Brabant op een hoger cultureel peil te brengen.
Hij was classicus en . . . “geheim kamerheer van de Paus.”
Jak!  Wat is dat nou weer?  Ik hoef het niet te weten ook niet.

19 november 1961

66 uit het radionieuws van 19-11-1961: sport

Voor sportuitslagen werd 60 jaar geleden in het radionieuws veel ruimte vrijgehouden. Naast voetbal was er volop korfbal, dames- en herenschaak, schermen, hockey, turnen, zwemmen en veel biljarten. De aankondiging opent steeds met de tak van sport zelf. Bijvoorbeeld ‘KORFBAL’ en dan volgen de uitslagen van clubs als ‘Ons Eibernest’ en ‘Altijd Weerbaar’.
Gisteren werd aangekondigd ‘AUTOMOBILISME’. Dit betrof de uitslag van een autoralley.
Vandaag is er "SNELWANDELEN:  De Italiaan Pamich heeft een nieuw wereldrecord gevestigd op de 50 kilometer. Hij liep de afstand in 4 uur, 14 minuten en 4 seconden.” Dat leert ons dat die Italiaan 11,8 km per uur wandelde. Chapeau.  Toen ik nog lange afstand rende haalde ik net de 10 km/u.
In het nachtbulletin van 23.55 uur volgt slecht nieuws. “Een zoon van de goeverneur van de Amerikaanse staat New York, Rockefeller, wordt in Nederlands Nieuw Guinea vermist. Hij nam deel aan een archeologische expeditie. De Nederlandse ambassade heeft de goeverneur op de hoogte gesteld. Hij is van plan naar Nieuw Guinea te vliegen om te helpen bij het speurwerk.”
Een verontrustend bericht, zeker in de context van een eerder bericht vandaag dat een vermiste Nederlands bestuursambtenaar en twee politieagenten vermoord zijn aangetroffen in een dorp. Alle bewoners waren spoorloos verdwenen. Op de slaapkamer die ik als klein kind met mijn oudere broer deel hangt een kaart van Nieuw Guinea aan de muur. Groene vlakten en een enorme bergketen, met hoge toppen. Hoger dan de Mont Blanc. En nederzettingen met namen als Fak-Fak en Merauke. Spannend, maar nu ook een beetje eng.

18 november 2021

65 uit het radionieuws van 18-11-1961: spekbek

Den Bosch is vandaag in feeststemming omdat de Oeteldonkse carnavalsclub 80 jaar bestaat. Heel carnavalesk Nederland is aanwezig, vanuit Oldenzaal, Bergen op Zoom, Maastricht en zelfs uit West-Duitsland zijn groepen gekomen. De ANP-nieuwstekst eindigt met de zin “Alle gasten van het jubilerende Oeteldonk zijn vergast op een Brabantse snert-maaltijd.”   De nieuwslezer vindt dit blijkbaar niet helemaal kies. Hij haalt een streep door ‘vergast’ en schrijft daarboven 'onthaald'.

Deze subtiliteit is ver te zoeken bij het bezoek dat de West-Duitse minister van Defensie, Frans Joseph Strauss, brengt aan Noorwegen. Het is al dagen hommeles in Oslo. Studenten demonstreren en er zijn opstootjes.
De naam Strauss doet bij mij een enorme bel rinkelen. De jaren 60, en vooral de tweede helft, was de tijd dat de wereld aangenaam eenvoudig was verdeeld in twee kampen, het establishment en de geëngageerden. En ieder had zijn iconen. Het geluid van de gevestigde orde werd verwoord door onder anderen G.B.J. Hilterman en de altijd sigaren rokende Harm van Riel. Ook de KVP, met Luns en Schmelzer, was gevestigd en dus fout. Maar Frans Joseph Strauss was hors concours, zo fout. Die stond symbool voor alles wat corrupt en verderfelijk was. Bah, met zijn altijd rood aangelopen spekbek.

17 november 2021

64 uit het radionieuws van 17-11-1961: luchthuilers

Nederland is al maanden in heftig debat met Indonesië over de toekomst van Nieuw Guinea. Vrijwel dagelijks staat dit onderwerp op de agenda van de Verenigde Naties. Vandaag deelt Indonesië een gevoelige klap uit. Het ANP nieuws meldt dat dit land de academische titels ‘ingenieur’ en ‘doctorandus’ zal afschaffen. Dat zal ze leren, die blanda.
In Den Haag worden ook straffe maatregelen aangekondigd. Tot 3 januari is allerlei vuurwerk verboden, waaronder de zogenaamde ‘luchthuilers’. Die term kende ik niet, maar één blik op You Tube en men weet alles van luchthuilers.
In Utrecht zijn twee deskundigen op het gebied van de tandheelkunde hoog onderscheiden vanwege hun proefnemingen met de fluoridering van het drinkwater. Toen al? En ja, het lijkt erop dat in Nederland de fluoridering in de vroege jaren 60 op gang kwam en in de jaren 70 weer stopte. Dat was wel mijn tijd ongeveer, maar fluoride heeft mijn gebit niet gered. Ik bracht in de jaren 60 meer tijd door bij de tandarts dan in het zwembad, bij wijze van spreken. Links en rechts, boven en onder, mijn kaken veranderden geleidelijk in vier zwartloden goten. En wat ik me vooral herinner is de wachtkamer. Je ging er, zonder afspraak, op goed geluk heen en wachtte dan zomaar twee, drie uur op je beurt. En maar rekenen wie vóór jou en wie ná jou was aangeschoven. De brutale binnenkomer “wie is de laatste” was in mijn geboorteplaats nog niet uitgevonden.

16 november 2021

63 uit het radionieuws van 16-11-1961: TBS

Gemêleerd nieuws vandaag van de radionieuwsdienst ANP.
Amstelveen heeft sinds vanmorgen een winkelcentrum dat op 30.000 vierkante meter zestig winkelpanden herbergt, met onder andere een groot warenhuis, een modemagazijn en een kinderbewaarplaats. “Alles wordt gedaan om luchtreizigers die Schiphol op doorreis passeren naar het centrum te trekken.”
Verder binnenlands nieuws: Van 69 terbeschikkinggestelden die dit jaar zijn ontsnapt konden er 66 weer worden opgepakt.
“Zes van de 69 kwamen tot een nieuw delict. In alle gevallen was dit een vermogensdelict.”
Hé ? Wonderlijk woordgebruik. Vermogensdelict associeer ik met witteboordencriminaliteit. Gedoe met vermogen, en een vermogen heeft de gemiddelde TBS-er niet lijkt me. Maar ik zit er naast. Gewone diestal of oplichting is ook een vermogensdeleict, lees ik nu. 

Witteboordencriminaliteit, dat woord heeft in het licht van grijpgrage kapelaans en pastoors een tweede betekenis gekregen.

En dan is er vandaag Hare Majesteit die prijzen toekent aan vijf jonge schilders: Willem Kloppers, Peter Jansen, Jacques Slegers, Jan Smeets en mejuffrouw Han Mes. Benieuwd naar hun verdere carrière meldt google dat Kloppers, Jansen en Mes nog volop aan de weg timmeren en Slegers in 2000 is overleden. Kunstenaar Jan Smeets is onvindbaar vanwege teveel pinkpopgeweld.

15 november 2021

62 uit het radionieuws van 15-11-1961: operatie zebra

“Ter gelegenheid van de komst van Sint Nicolaas in Zwolle hebben dertien parachutisten een sprong gemaakt boven de stadswijk Holtenbroek. Alle springers kwamen terecht bij de rijksweg Zwolle-Meppel, ver van de plaats waar de Sint zich bevond. Ook het snoepgoed voor de intocht werd aan parachutes uit het vliegtuig geworpen.” Waar dat is geland, heeft het ASNP niet bekend gemaakt.

Niets meer aan te doen. Dit geldt niet het gedrag van voetgangers. In Amsterdam is ‘operatie zebra’ begonnen.
“35 politiemannen zijn speciaal belast met het toezicht bij oversteekplaatsen met verkeerslichten. Wie zich niet aan de nieuwe regeling voor zebrapaden houdt wordt dadelijk bekeurd. Op het Muntplein en voor het Centraal Station worden de meeste verbalen opgemaakt. Het zijn nog steeds de voetgangers die zich weinig van de nieuwe bepalingen aantrekken. De overtredingen van het rijdend verkeer vallen mee.”
Wat was er toch aan de hand? Wat kan een voetganger fout doen op een zebrapad? Vaag herinner ik me een regel dat je een weg niet mag oversteken als er zich binnen 40 meter (?) een zebrapad bevindt. Zouden die mensen zijn geverbaliseerd omdat ze naast het zebrapad liepen? Waarschijnlijk betrof het gewoon lui die door rood liepen. Niks veranderd dus, hier ter stede.

14 november 2021

61 uit het radionieuws van 14-11-1961: ponskaarten

Feest in Deventer vandaag. Het één miljoenste TV-toestel is ingeschreven. De moderne tijd neemt bezit van Nederland. Dat voelt ook de Postcheque- en Girodienst waar “de volledige automatisering vertraging ondervindt van het gebrek aan leidinggevend personeel en aan specialisten. Toepassing van volledige automatisering zal nog vijf tot tien jaar op zich laten wachten.” meldt het ANP.
Ik heb geen goed beeld bij wat toen werd bedoeld met ‘volledige automatisering’. Later in het bericht wordt gesproken over een codeercentrum. Mij staat wel bij dat je geld moest vermaken met een ponskaart met gaatjes en een schuin afgeknipt hoekje.

Minder modern, maar pijnlijk én verheugend, is het bericht om 8 uur s-avonds dat “het Amerikaanse opperste gerechtshof het vonnis tegen de neger Hamilton heeft vernietigd.”
Hamilton was in 1957 in Alabama ter dood veroordeeld omdat hij de woning van een blanke vrouw zou zijn binnengedrongen. Het gerechtshof concludeert nu dat hem destijds juridische bijstand is onthouden.
Een wonderlijk bericht. Hoe het hem nadien is vergaan, staat er natuurlijk niet bij.

13 november 2021

60 uit het radionieuws van 13-11-1961: Dombo

In 2021 volgen we het klimaat op de voet. En als veranderingen aantoonbaar blijken weten we wie hieraan schuldig is.
Vijftig jaar geleden was het weer nog van god gegeven. Maar goed ook, want met de herfst van 1961 hadden we iedere avond Al Gore op het nieuws gehad. Begin november ligt in Frankrijk, Italië en heel midden Europa al een dik pak sneeuw, en in het westen beukt de ene storm na de andere op Europa’s kusten, vergaan tientallen schepen en slaan dijken en pieren weg. Zo ook het afgelopen weekend:
“In de Engelse plaats Deal werd een motorboot door het water boven de kademuur getild en tegen de deur van een bioscoop gesmakt.”
Verder weinig enerverend nieuws vandaag . Het ANP meldt:   “De verkiezingen in Portugal zijn gisteren rustig verlopen. Er was één lijst, die van de regeringspartij van premier Salazar. De oppositie had haar kandidaten teruggetrokken. Er waren sterke eenheden van politie op de been, maar er deden zich geen incidenten voor.”
En koningin Elisabeth van Engeland brengt een bezoek aan Ghana. Ze was in de stad Tamale en “daar werd de leider van de oppositie, de heer Dombo, aan haar voorgesteld.”
Fijne naam voor een politicus.  Wat jij, Dombo?

11 november 2021

59 uit het radionieuws van 11-11-1961: 11-11

Vandaag is het een bijzondere dag, menen sommigen, omdat het 11-11-11 is. Daar houden mensen van, van cijfermagie.
Zo startte vandaag 50 jaar geleden in aanwezigheid van HKH prinses Beatrix in Utrecht “de 10 maal 10 actie, die de Nederlandse jeugd voert ten bate van de anti-honger campagne.” Tien weken schenkt de jeugd 10% van het zakgeld aan een moestuinproject in Dahomey, het latere Benin.
Of er ooit prei, piepers of peultjes uit die moestuinen zijn geoogst is mij niet bekend, maar grote welstand heeft het Dahomey niet gebracht. Evenmin als het zilverpapier en de capsules van melkflessen die we anno 1961 verzamelden ten behoeve van de arme kindertjes in Afrika.
Voor wie in getallenmagie gelooft: 1961 was in zijn geheel een magisch jaar. In dat jaar werd ik erop gewezen hoe uitzonderlijk het is dat je het jaartal in zijn geheel ondersteboven kan lezen. 6 wordt 9 en 9 wordt 6, maakt niet uit, het blijft 1961. 1001 was zo’n jaar, 1111, 1691 en 1961. En nu moeten we weer even wachten. Het volgende jaar waarin we alles vrijelijk op zijn kop kunnen zetten is 6009.